Papier- en zilvervisjes

Zilvervisjes en papiervisjes komen veel voor in woningen. Zoek bij overlast eerst uit om welk van de twee het gaat. Het zilvervisje doet meestal weinig kwaad, maar het papiervisje kan veel schade aanrichten.

 

Zilvervisje
Een zilvervisje heeft een zilverkleurig lichaam met een witte gloed. De beestjes worden ongeveer 10 mm lang en hebben een langgerekt plat lichaam. Ze hebben twee voelsprieten aan hun kop en drie staarten. De voelsprieten zijn korter dan het lichaam. Zilvervisjes komen voor in vochtige ruimtes in het huis. Zilvervisjes eten schimmels en dode insecten maar voeden zich waarschijnlijk vooral met suikers en cellulose.

Papiervisje
Het papiervisje heeft net als het zilvervisje, twee antennes en drie staarten. Het verschil met het zilvervisje is dat de voelsprieten net zo lang zijn als het lichaam. Papiervisjes hebben een droge en vooral warme omgeving nodig. De beestjes leven in het donker en worden vaak meegenomen in oude boeken of kleding. De diertjes voeden zich met allerlei organische materialen, zoals papier.

Papiervisjes kunnen veel schade veroorzaken in warme, goed geïsoleerde woningen terwijl de aanwezigheid van zilvervisjes wijst op vochtige plekken in huis.

Overlast voorkomen?
U kunt de overlast of schade van papier- en zilvervisjes beperken en zelfs voorkomen als u de onderstaande maatregelen neemt.

Papiervisjes weren

  • Verlaag temperatuur en luchtvochtigheid.

  • Zet de verwarming niet te hoog.

  • Voorkom warme plekken in de muren of kasten door de buizen van de cv te isoleren.

  • Een papiervisje kan zich niet goed ontwikkelen bij lagere temperaturen en een lage luchtvochtigheid.

  • Koop speciale middeltjes om de papiervisjes te bestrijden. Vaak zijn deze middelen op basis van kiezelgoer. Kiezelgoer doodt de beestjes door hun beschermde laag te beschadigen.

  • Nemen de beestjes steeds meer in aantal toe? De ongediertebestrijding kan je dan verder helpen.

Zilvervisjes weren

  • Ventileer en ga vocht tegen.

  • Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid laag is (50% of lager). De beestjes houden van een luchtvochtigheid van ongeveer 75% of meer. Een lage luchtvochtigheid is te realiseren door:

    • Zorg dat er geen schuilplaats is voor de beestjes. Zilvervisjes mogen graag in kieren en naden zitten. Kit deze naden zoveel mogelijk dicht. Als er geen schuilplaats is voor de zilvervisjes gaan ze zich niet nestelen.

    • Het droogstoken van de betreffende ruimten;

    • Het ventileren bij droge weersomstandigheden;

    • En het verbeteren van de ventilatie in kruipruimtes en kelders e.d.

Zilvervisjes lokken? Ja dat kan heel makkelijk. Plaats een aardappel of suiker in een zakje en leg het op de plek waar de zilvervisjes zich huisvesten.
Chemische bestrijdingsmiddelen zijn ook verkrijgbaar, maar dit is eigenlijk alleen maar tijdelijke oplossing. Desondanks is het altijd raadzaam, bij veel overlast, de buren ook te vragen of ze last hebben van zilvervisjes. Ze kunnen zich in de tussenmuur/spouw hebben genesteld.

Meer informatie
Neem voor informatie en/of advies bij overlast van papier- en zilvervisjes op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur contact op met Area via telefoonnummer 0591 – 57 10 80 of via het reactieformulier.

 

Terug naar plaagdierbestrijding