Vanuit hart voor Drenthe rijdt Area nu al volledig op hernieuwbare diesel

27 maart 2024

Als je in de mooiste regio van Nederland dagelijks afval en grondstoffen inzamelt en dus staat voor een schone en veilige leefomgeving, dan wil je actief bijdragen aan een schonere lucht en goed leefklimaat. Met hart voor Drenthe heeft NV Area Reiniging daarom een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van haar wagenpark: alle op diesel aangedreven inzamelvoertuigen en veegmachines rijden sinds begin dit jaar volledig op hernieuwbare diesel. Dat is flink eerder dan oorspronkelijk was gepland.

Hernieuwbare diesel, ook wel HVO100 genoemd, is een brandstof met een schonere verbranding, gemaakt van honderd procent hernieuwbare componenten. Met deze duurzame brandstof wordt tot wel negentig procent bespaard op de uitstoot van CO2 in vergelijking met conventionele dieselbrandstof. Area heeft hiervoor een contract afgesloten met Shell Fleet Solutions zodat nu het gehele wagenpark van ruim honderd voertuigen op deze duurzame brandstof rijdt.

Voor de regio

Het besluit om nu al in plaats van tegen 2030 over te stappen op hernieuwbare diesel is genomen vanuit de ambitie om het verschil te willen maken voor de regio. Bij beslissingen zoals over het brandstofgebruik weegt Area het belang van inwoners en bedrijven altijd mee. Zo heeft Emmen dankzij het contract met Shell nu aan de Rondweg een pomp voor Renewable Diesel. Daardoor hebben ook andere bedrijven en inwoners nu de keuze om duurzamer te gaan rijden. Dat is dubbele winst voor de regio.

Nagenoeg volledig CO2-vrij

Area was al langer bezig met de omslag naar een duurzame bedrijfsvoering. Zo rijden de dienstauto’s al jaren op stroom afkomstig van de eigen (700) zonnecollectoren op het dak van de locatie in Emmen en wil de onderneming ook op korte termijn volledig van het gas af. Hiervoor worden gebouwen beter geïsoleerd. De nieuwgebouwde loods is al voorzien van een warmtepompinstallatie. Met de overgang naar hernieuwbare diesel is Area nu al nagenoeg CO2-vrij. De volgende stap is een proef met de inzet van een elektrische veegmachine. Dit staat voor 2024 op de agenda.

Terug naar overzicht