4 tips over compost

9 maart 2018

Compost is een 100 procent natuurlijk product dat ontstaat bij de afbraak van groente-, fruit- en tuinafval. Het bevat veel voedingsstoffen en verbetert de structuur van uw grond. Veel tuiniers zien compost dan ook als het 'zwarte goud' voor hun tuin. Haal het beste uit uw compost met onderstaande tips.

 1. Gebruik niet te weinig
  Maak rijkelijk gebruik van uw compost. Een laag van 4 tot 6 centimeter per jaar is niet te veel, zeker niet op voedselarme grond. Verdeel de compost over de bodem en meng goed tot een diepte van 10 tot 12 centimeter.
   
 2. Gaat u iets nieuws planten?
  Bereid de komst van uw nieuwe planten voor door een paar weken van tevoren compost aan de aarde toe te voegen. Wormen en andere beestjes hebben dan de tijd om alles in de juiste balans te brengen.
   
 3. Op uw gazon
  Voorzie uw gazon twee keer per jaar - in de lente en de herfst - van een laagje compost van ongeveer een halve centimeter. Gebruik een verticuteerhark om uw gazon open te maken, hark de compost goed door en bewater vervolgens flink.
   
 4. Compost in bloembedden
  Compost zorgt voor een rijke, losse grond - ideaal voor bloembollen en zaden. Gaat u bloembollen planten? Doe een flinke hand vol compost in het gat, dek af met twee centimeter zand of aarde en plaats daar de bloembol op. Succes gegarandeerd.

Gratis compost halen bij Area? Op 17 maart vindt de Landelijke Compostdag 2018 plaats. Meer weten? Klik op de knop hieronder.

Compostdag 2018
Terug naar overzicht