Feit of fabel?

31 augustus 2022

Feit of fabel: de nieuwe patatbakjes worden vanzelf afgebroken

Bijna alle snackbars hebben het witte, plastic patatbakje vaarwel gezegd. Gelukkig maar, want die bakjes waren erg slecht voor het milieu. Het duurde tientallen jaren voordat ze waren afgebroken. Ze vielen bovendien uiteen in minuscule stukjes plastic, die het water en de grond vervuilden.

Koop je vandaag de dag een patatje, dan zit dat vaak in een bakje van karton, bamboe of suikerriet. Dat zijn allemaal materialen die biologisch afbreekbaar zijn. Veel mensen denken dat ‘biologisch afbreekbaar’ betekent dat je een leeg bakje zonder problemen op de grond kunt gooien. Helaas, dit is een fabel.

Natuurlijk, vergeleken met plastic zijn deze materialen een stuk minder schadelijk voor het milieu. Maar ze worden alleen snel afgebroken onder precies de juiste omstandigheden. Dat betekent: in een verwerkingsinstallatie. Ergens anders zorgen ze wel degelijk voor zwerfafval. Het is dus duidelijk: patatje op, bakje in de afvalbak!

Terug naar overzicht