Hou de container fris!

18 juli 2022

Met tropische temperaturen is de kans op onaangename geurtjes uit je container groot. We geven een aantal tips om overlast te vookomen.

 

Tip 1: geef maden in je container geen kans
Last van maden in je groencontainer? Lavendel en klimop (Hedera) zijn giftig voor maden. Door een paar takken van een van deze planten in je container te leggen, zijn maden verleden tijd. En lavendel laat ook nog eens een heerlijke geur achter in je container.

Tip 2: ongedierte voorkomen
Door een dun laagje zout of kalk tussen het afval te strooien kan ongedierte zoals maden op een milieuvriendelijke manier worden bestreden. De larven drogen door het zout of kalk uit, waardoor er geen overlast ontstaat.

Tip 3: voorkom stank door broei
Vochtig afval kan bij warm weer gaan broeien en zorgt voor extra stank. Leg gedroogd gras onderin de groene container en laat afval eerst uitlekken voordat je dit weggooit; nat afval zorgt ervoor dat het rottingsproces sneller op gang komt, met stankoverlast tot gevolg. Hierdoor voorkom je ook dat er op de bodem afvalresten kunnen aankoeken.

Tip 4: houd vliegen op afstand
Hang mottenballen in een panty aan het handvat van de groene container. De geur van mottenballen houdt vliegen op afstand. Niet alleen blijven de vliegen weg, ook kunnen ze geen eitjes leggen waardoor er geen larven en maden in de container kunnen ontstaan.

Tip 5: geef vliegen geen kans
Zorg dat de klep van de groene container goed dicht zit door er bijvoorbeeld een steen op te leggen. Hierdoor kunnen er geen vliegen in de container komen, waardoor er geen eitjes kunnen worden gelegd.

Tip 6: keep it cool!
Plaats de containers op een koele plek in de schaduw. Hierdoor is er minder broei-effect en ontstaat er minder stank.

Tip 7: weg met fruitvliegjes
Fruitvliegjes op je aanrecht? Azijn met een scheutje afwasmiddel in een bakje houdt fruitvliegjes weg van de bron. Basilicum werkt ook, fruitvliegjes kunnen niet tegen de geur van dit plantje.

Tip 8: sluit verpakkingen af
Gooi verpakkingen zo schoon mogelijk in de containers. Houd doppen van drankenkartons en deksels van plastic bakjes dicht om stankoverlast tegen te gaan.

Tip 9: houd je container schoon
Last but not least: houd je container schoon. Het regelmatig schoonmaken van de container met water en azijn of groene zeep zorgt voor minder last van stank en het ontstaan van ongedierte.

 

 

Terug naar overzicht