Op weg naar steeds minder restafval

3 mei 2022

Misschien is het je al opgevallen: als je je afval goed scheidt, blijft er bijna geen restafval meer over. Voor bijna elke vorm van afval bestaat wel een verwerkingsmethode die minder belastend is voor het milieu dan verbranden. Hoe minder restafval, hoe beter dus!

Wil je proberen jouw hoeveelheid restafval nog verder terug te dringen? Dat lukt met de volgende tips:

- Veel verpakkingen bestaan uit meerdere materialen, plastic en karton bijvoorbeeld. Vaak trek je dit eenvoudig los. Het karton kan dan bij het oud papier.

- Heb je geen zin om lege potjes en pakken om te spoelen en gooi je ze daarom maar bij het restafval? Niet nodig! Glazen potjes mogen zonder ze schoon te maken in de glasbak. Hetzelfde geldt voor plastic verpakkingen, blik en drankpakken, die mogen zonder omspoelen bij het. Let op: de verpakkingen moeten wel leeg zijn.

- Kapotte sokken, een broek met een gat of een versleten theedoek? Die mogen in de textielcontainer. Want hoewel ze niet meer bruikbaar zijn, kunnen van de textielvezels wel nieuwe producten worden gemaakt.  

- Elektrische apparaten die je niet meer gebruikt, kunnen naar de kringloopwinkel of milieustraat. Wist je dat je ook kapotte apparaten kunt inleveren bij de milieustraat?

- Zijn de kinderen te oud geworden voor bepaald speelgoed? Gooi het niet weg, maar breng het naar een kringloopbedrijf! Je kunt je bruikbare huisraad vaak ook gratis door ze laten ophalen.

Terug naar overzicht