Area neemt deel aan onderzoek naar circulaire bedrijfsmodellen

8 juni 2020

Nederland is op weg naar een volledig circulaire economie. Area wil actief bijdragen aan versnelling van die transitie. Dat doen we onder andere door medewerking te verlenen aan een onderzoek naar circulaire bedrijfsmodellen, van NHL Stenden, Hogeschool Utrecht, Wageningen University & Research en Technische Universiteit Eindhoven.

Waarom onderzoek
Met een aandeel van 14,6 procent circulaire bedrijvigheid in 2019 is Nederland op weg naar een volledig circulaire economie. Voor het behalen van de tussendoelstelling van 50 procent in 2030 komt het nu aan op versnelling. Om bedrijven hierin te ondersteunen, zijn studenten van het lectoraat Green Logistics van NHL Stenden en de drie andere onderwijsinstellingen in mei gestart met onderzoek doen naar circulaire bedrijfsmodellen. Area is een van de bedrijven die deelneemt.

Waarom Area deelneemt
Algemeen directeur Alfride Groenewold licht toe: "Meedoen en van elkaar leren zorgt ervoor dat je sneller nieuwe stappen kunt zetten. Het laaghangende fruit hebben we inmiddels geplukt. Zo hebben we de verlichting vervangen door LED lampen, zijn 600 zonnepanelen op onze locatie in Emmen geïnstalleerd en we hebben ingezet op de nascheiding van PMD: plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons. Hiermee dragen we onder andere bij aan de recycling van plastics tot granulaat, kunststof korrels die de grondstof zijn van van nieuwe plastic producten. In 2020 zal ons wagenpark bovendien overgaan op HVO, fossielvrije diesel. Met 110 voertuigen die dagelijks rijden in de straten van Coevorden, Emmen en Hoogeveen kunnen we onze CO2-uitstoot daarmee fors verlagen."

"Maar we willen verder. Doordenken over een snellere omslag van afval naar grondstoffen bijvoorbeeld en bijdragen aan de groei van de circulariteit van gemeenten. Dit onderzoek kan hierin een rol spelen.”

Verder lezen
Wil je meer weten over het onderzoek? Lees dan het volledige interview met Alfride Groenewold en lector Matthias Olthaar van NHL Stenden op de website van Spark the Movement.

Terug naar overzicht