Goed nieuws: steeds meer afval wordt gerecycled in Nederland

21 februari 2020

Nederlanders produceren nog steeds veel afval. Volgens het CBS staat ons land in de Europese top 5 als het gaat om de afvalproductie per hoofd van de bevolking. Maar er is ook goed nieuws!

Steeds meer recycling
Want hoewel er nog relatief veel afval ontstaat, is een dalende trend zichtbaar. We gooien dus minder afval weg dan in de afgelopen jaren. Tegelijkertijd wordt steeds meer afval gerecycled en circulair verwerkt. Nederland behoort zelfs tot de landen in Europa waar het meeste afval wordt hergebruikt. Alleen Luxemburg en België liggen vóór ons. U bent dus goed bezig, als u uw groente-, fruit- en tuinafval, verpakkingen, textiel, glas, papier en kringloopspullen apart inlevert!

Minder materiaalconsumptie
Volgens het CBS blijkt daarnaast dat Nederland in 2018 minder materialen consumeerde dan in het jaar 2000: per inwoner gaat het om een vermindering van 20 procent. Dat is een veel sterkere daling dan in België (6 procent) of Duitsland (10 procent). Alleen Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Italië hadden een lagere materiaalconsumptie dan Nederland.

Onder materialen verstaat het CBS zowel grondstoffen als materialen die zijn verwerkt zijn in producten. De materialen zijn onder te verdelen in vier categorieën: biomassa (zoals melk en hout), metaal (zoals machines en auto’s), niet-mineraal (zoals zand en beton) en fossiel (zoals kunststof en benzine).

Verder lezen
Rapport Circulaire Economie in Nederland CBS
Nederland vermindert in rap tempo consumptie van materialen Nu.nl

Terug naar overzicht