Met tien nieuwe pekelwatersproeiers is Area klaar voor het winterseizoen

28 oktober 2019

Area gaat komend winterseizoen tien nieuwe pekelwatersproeiers inzetten voor de gladheidsbestrijding op de fietspaden in Emmen. Het strooien van zout op fietspaden is daarmee verleden tijd. Al eerder besloot de gemeente Emmen hier over te willen stappen op pekelwater sproeien, maar door de brand bij Area in februari 2019 is dit in een stroomversnelling gekomen. De tien nieuwe pekelwatersproeiers zijn geleverd en getest op zaterdag 26 oktober. Voor grote wegen worden reguliere zoutstrooiers ingezet.

Verandering winterweer
Vroeger was gladheidsbestrijding een stuk eenvoudiger. Bij een strak blauwe lucht en een aantal weken matige tot strenge vorst was één keer zout strooien op de fietspaden vaak voldoende voor de gehele vorstperiode. Maar het winterweer verandert: steeds vaker is er sprake van een kwakkelwinter, waarbij de temperatuur dikwijls rond het vriespunt schommelt. Als gevolg daarvan strooide Area in de afgelopen jaren flink vaker zout op de fietspaden.

Oplossing voor kwakkelwinters
Pekelwater sproeien op fietspaden is effectiever, zo licht Steef Kruitwagen, manager operations van Area, toe. ”Pekel blijft op het wegdek van het fietspad plakken, waardoor er minder zout nodig is. Bovendien hoeft het wegdek bij pekelwater sproeien niet meer ‘ingereden’ te worden. Fietsen hebben nu eenmaal smalle banden, dus het inrijden van gestrooid zout werkt hier vaak niet.” Met pekelwater sproeien biedt Area een goede oplossing voor de huidige kwakkelwinters: fietspaden zijn beter en veiliger berijdbaar. Tegelijkertijd is minder zout nodig.

Gevolg brand Area
In de nacht van 11 februari 2019 woedde een brand in een van de loodsen van Area in Emmen. Hier stonden de voertuigen voor de gladheidsbestrijding alsook de veegmachines gestald. In een naastgelegen loods stonden inzamelvoertuigen. Vele voertuigen liepen (ernstige) schade op. In de zomer zijn alle beschadigde voertuigen gerepareerd dan wel vervangen. Area is nu klaar voor het winterseizoen.

Terug naar overzicht