Area adopteert vijf jaar lang twee bijenvolken in Drenthe

7 augustus 2019

Versterking van de natuur en ruimte voor de bij vinden we belangrijk bij Area Reiniging. Daarom heeft Area voor een periode van vijf jaar twee bijenvolken in het Drentse Eeserveen geadopteerd.

Over de bij
De bij is een nuttig diertje. Een groot deel van de groenten, het fruit en de bloemen die we kopen is te danken aan de bij. Bijen zorgen ervoor dat het stuifmeel van de ene bloem op de andere wordt overgebracht. Daardoor geven planten en bomen (meer) vruchten en bloemen. De honingbij produceert daarnaast gezonde en voedzame honing, waar ook wij als mensen graag van genieten.

Steeds minder bijen
Er zijn steeds minder bijen. Uit de Nationale Bijentelling die elk jaar in april in Nederland wordt gehouden, blijkt dat er dit jaar fors minder bijen zijn dan voorgaande jaren. De bijen hebben het moeilijk door klimaatveranderingen, onkruidverdelgers in tuinen en op akkers en een specifieke mijtsoort. Ook het aantal imkers neemt af.

Sterke Bij
Reden voor Area om een Drentse imker te steunen met de adoptie van twee bijenkasten. Bij Imkerij Sterke Bij te Eeserveen heeft Area voor een periode van vijf jaar twee carnicavolken geadopteerd. Het gaat dan in de zomermaanden om ongeveer 60.000 bijen per kast. De carnica is een bijenras met een zachtaardig karakter. De carnica is daarnaast een vitale en winterharde bij die zorgt voor een goede productie van honing.

Het leven in de bijenkast
Een bijenkast wordt bevolkt door één koningin en vele tienduizenden bijen. In de maand juni is de kolonie op z’n sterkst. De koningin wordt in die periode bevrucht door de honderden darren in de kast en ze legt dagelijks 1.200 tot 2.000 eitjes. Er kunnen dan wel 60.000 werkbijen tot het nest behoren.

Een werkbij leeft ongeveer zes weken, waarvan ze de eerste drie weken in de bijenkast werkt. Na deze periode wordt ze een haalbij. Na drie weken af en aan vliegen is de werkbij uitgeput en versleten en verlaat ze de kolonie om te sterven.

In de winter zijn er nog zo’n 10.000 tot 20.000 bijen in de kast. Zij hebben als taak om de kolonie warm te houden. Dat doen ze door gezamenlijk, in een tros, een plekje in het midden van de kast te zoeken. De winterbijen kunnen wel zes tot zeven maanden oud worden. De koningin wordt ongeveer vijf jaar oud.

Terug naar overzicht