Sportieve Luca toont de waarde van afval

10 oktober 2020

Afval heeft waarde! Ook in meer complexe toepassingen en producten. Dat bewijst Luca, de sportieve, elektrische auto die deze week door studenten van de TU Eindhoven is gelanceerd. Area vindt het een geweldige en hoopvolle ontwikkeling.

Over Luca
De omslag van afval naar grondstoffen is voor velen vaak nog een vaag begrip. Maar studenten van de TU Eindhoven laten zien hoe afval concreet tot waarde wordt gebracht, met een innovatieve én aantrekkelijke auto. Zo ziet de elektrisch aangedreven Luca er sportief en hip uit. Het hergebruik van materialen en het lage verbruik zijn toonaangevend. Luca is wat Area betreft dé trend van 2020 in de omslag van afval naar grondstoffen.

Van afval gemaakt
Bijna alles aan de Luca is gemaakt van herbruikbaar afval. Zo bestaat het onderstel uit vlas en gerecycled plastic, waarvan een groot deel volgens de TU Eindhoven is opgevist uit de oceaan. Ook de carrosserie, lak, ruiten en het interieur zijn gemaakt van gerecyclede materialen zoals PET-flessen, huishoudelijk afval en een harde plasticsoort die afkomstig is uit afgedankt speelgoed, televisies en keukenproducten.

Efficiënt lichtgewicht
Al die materialen samen zorgen voor een veel lager gewicht dan andere moderne auto's: Luca weegt slechts 360 kilo zonder batterijen. Daardoor zijn eveneens minder zware batterijen nodig voor de aandrijving. In tegenstelling tot andere elektrische auto's is Luca namelijk zeer efficiënt met maar 60 kg aan batterijen om een topsnelheid van 90 km per uur te halen en een actieradius van 220 km, aldus de TU Eindhoven.

Area hoopt van harte dat innovaties als Luca zullen bijdragen aan meer bewustzijn van de waarde van afval.

Meer informatie vind je op de site van de TU Eindhoven.

Foto: Bart van Overbeeke/TUe

Terug naar overzicht