Afval scheiden op scholen

3 oktober 2020

Jong geleerd is oud gedaan. Dit gezegde gaat ook op voor het scheiden van afval. Veel kinderen leren thuis al dat ze afval in verschillende bakken moeten gooien. Tot nu toe kon dat op school niet en dat viel op bij de kinderen.

Een vraag van een leerling begin dit jaar op de evangelische basisschool De Fontein over het scheiden van afval, leidde afgelopen week tot het plaatsen van de eerste GFT en PMD bak op de school.

Tijdens een gastles van wethouder Vos op deze school kreeg hij de vraag waarom afvalscheiding op de school niet mogelijk is. ,,Dat is wel een heel goede vraag’’, dacht de wethouder. Het was de aanzet tot het besluit afvalscheiding mogelijk te maken.

Area Reiniging, dat namens de gemeente Hoogeveen het huishoudelijke afval inzamelt, neemt de deelnemende school mee in de vaste route. De scholen krijgen de keus of ze er een groene en/of oranje bak bij willen hebben. Area Reiniging stimuleert het scheiden van afval. Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drankpakken (samen pmd) zijn namelijk geen afval. Het zijn waardevolle grondstoffen waarvan nieuwe materialen en producten gemaakt worden.  

De gemeente Hoogeveen heeft met de school een overeenkomst afgesloten, puur gericht op de inzameling van gft (groente, fruit en tuinafval) en PMD (plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken). De gemeente en Area Reiniging hopen dat goed voorbeeld doet volgen en dat meer scholen zich gaan aanmelden voor dit initiatief.

 

Terug naar overzicht