Nederland gaat het plastic zwerfvuil aanpakken

25 juni 2020

Goed nieuws: vanaf juli 2021 gaat Nederland de hoeveelheid plastic zwerfafval aanpakken. De aanpak - die in bijna heel Europa geldt - moet ertoe leiden dat steeds minder plastic in de natuur terechtkomt. In plaats daarvan moeten steeds meer plastic producten worden gerecycled.

Plastic zwerfafval
Plastic wattenstaafjes, bestek, flesjes, dopjes, bekers en chipszakken zijn voorwerpen die het vaakst in de natuur of op het water worden achtergelaten. En dat moet stoppen, zo vinden de milieuministers van de landen die bij de Europese Unie zijn aangesloten. Daarom hebben ze een richtlijn met maatregelen opgesteld die vanaf 3 juli 2021 in gaat. Alle landen moeten de richtlijn in hun wetgeving opnemen.

Wat de richtlijn inhoudt
Wegwerpplastic is vanaf juli 2021 verboden. Daarnaast moeten er meer plastic producten gerecycled worden en moeten consumenten betere informatie krijgen over het (her)gebruik van plastic producten.

Alle maatregelen op een rij

  • Vanaf 2021 moeten lidstaten zorgen voor minder gebruik van plastic on-the-go verpakkingen, zoals drinkbekers en voedselcontainers.
  • Vanaf 2021 komt er een verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten, zoals plastic bordjes, plastic bestek, plastic roerstaafjes en rietjes.
  • Doppen en deksels moeten vanaf 2024 vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. Zo worden ze automatisch ingeleverd voor recycling.
  • Vanaf 2025 moeten PET-flessen voor minstens 25% uit gerecyclede kunststoffen bestaan. In 2030 moet dit minstens 30% zijn.
  • Er komt een voorschrift op hygiëneproducten, tabaksproducten en drinkbekers. Hierop staat bij welk afval dit hoort. Ook staat er informatie op over de kunststoffen in het product en welke gevolgen dit heeft voor het milieu.
  • Producenten worden verantwoordelijk voor (zwerf)afval van een aantal van hun producten. Producenten moeten zorgen voor de inzameling, het vervoer en de verwerking van die plastic producten en voor bewustwording van de consument.
  • In 2025 moet minimaal 77% van alle plastic drinkflessen tot 3 liter worden ingezameld. In 2029 moet dit minimaal 90% zijn.
  • De overheid gaat consumenten informatie geven over herbruikbare alternatieven voor deze plastic producten, over mogelijkheden voor goed afvalbeheer en de gevolgen van plastic afval voor het milieu.

Bron: Plastic wegwerpproducten ook in Nederland volgend jaar verboden (NOS)

Terug naar overzicht